Voeding

Tijdens trainingen

Zorg er voor dat je voldoende eet om je energieniveau op peil te houden. Trainen vergt veel energie! Koolhydraten die je voorzien van de nodige energie vind je in pasta, rijst, aardappelen en brood. Twee tot vier uur vóór de training nuttig je best een lichte maaltijd. Bananen en sportdranken zijn goede energiebronnen voor onmiddellijk na de training. Linzen, bonen en andere proteïnen zijn geschikt na de training en helpen de spieren te herstellen. Voor een uitgebreide maaltijd wacht je beter iets langer.
Tijdens lange wandeltochten voorzie je best zoveel mogelijk voedingsproducten met trage suikers. Daarvoor zijn producten als gedroogd fruit en energierepen uiterst geschikt. In de Oxfam-Wereldwinkel in je buurt heb je een mooi aanbod. www.oxfamfairtrade.be/producten 
Op zoek naar je dichtstbijzijnde Oxfam-Wereldwinkel? www.oxfamwereldwinkels.be/wereldwinkels

Voor de tocht

Eet twee dagen voor de tocht en de dag van de Oxfam Trailwalker hoofdzakelijk koolhydraatrijke voeding. Eet je laatste koolhydraatrijke maaltijd ongeveer drie uur voor de start. Kies in de eerste plaats voor volkorenproducten.

Tijdens de tocht

Begin al vrij snel aan het begin van de tocht koolhydraten op te nemen zodat je spieren nooit zonder brandstof raken. Streef ernaar om elke 30 minuten ongeveer 15 gram koolhydraten op te nemen. Ideale koolhydraatrijke voedingsmiddelen zijn koolhydraatrijke sportdranken, energierepen, energiegels, rozijnen of gedroogde vruchten, rijstwafels, vetarme koekjes,... Let bij de aankoop van energie- en granenrepen vooral op het vetgehalte. In principe mogen deze producten niet meer dan 5gr vet per reep bevatten.

Na de tocht

Ook al heb je helemaal geen hongergevoel, toch is het  belangrijk om ook na de inspanning de juiste voeding op te nemen. Dit zal je herstel bevorderen. Het beste tijdstip is binnen de eerste 20 minuten na de inspanning. De belangrijkste voedingsmiddelen die je dient op te nemen zijn koolhydraten, eiwitten, antioxidanten en mineralen. Recuperatiedranken bevatten meestal alle nodige voedingsstoffen voor vlak na de inspanning. Vloeibare maaltijden kunnen ook een goede oplossing zijn of denk aan eiwitshakes, milkshakes, yoghurt met vers fruit, sportrepen, gedroogd fruit of brood met kippenwit, tonijn of magere kaas.