Getuigenissen

La Maison du Pain, huis van de stappen!

La Maison du Pain, een vzw uit Virton, is een opvang- en een gemeenschapscentrum voor vrouwen, al dan niet vergezeld van hun kinderen, die te maken hebben met verschillende problemen. Van administratieve en psychologische tot huiselijk of zelfs intra-gezinsgeweld, huisvestingsproblemen, enz.

In 2019 is onze instelling begonnen met een waanzinnig project: het stappen van Oxfam Trailwalker.
Op initiatief van dit institutionele project en de wens om fysiek, financieel en menselijk te geven aan een humanitaire organisatie en een directe partner.
Oxfam leek ons de definitie te zijn van wat delen en wederzijdse hulp inhoudt.
Al onze mensen, samen met de professionals hebben hun krachten gebundeld om dit evenement mogelijk te maken.
We hebben een aantal maanden samen getraind en samen onze grenzen overschreden.
Geleidelijk aan werd een echte teamverbinding tot stand gebracht waardoor de vier wandelaars over de finish konden komen.

Dit project is een symbolisch voorbeeld geworden van het overtreffen van zichzelf, vergelijkbaar met de moeilijkheden waarmee mensen in opvangcentra te maken kunnen krijgen. Het heeft hen laten zien dat doelen die op het eerste gezicht onbereikbaar lijken, met de juiste hulp, ondersteuning, voorbereiding en organisatie kunnen worden bereikt. Deze ervaring is zeer verrijkend geweest op verschillende niveaus, wat ons ertoe brengt te overwegen de ervaring te herhalen in 2020... Wordt vervolgd!

Charlotte Poncelet, Team 244, La Maison du Pain (editie 2019)

Met 4 is goed, met 5 nog beter!

“We deden voor de eerste keer mee aan Oxfam Trailwalker, en we haalden al meteen 1.760 euro op. Daar waren we erg trots op. In iets minder dan 27 uur hebben Thierry, Laurent, Gilles en ik alles uit onszelf (en uit onze wandelschoenen) gehaald, samen met de bijna 1.000 andere stappers.

De magie van Oxfam Trailwalker zit de band die tijdens de tocht ontstaat tussen stappers, supporters en vrijwilligers. Je moedigt elkaar aan, met luide stem, en recht vanuit het hart. Ons hart ging vooral kloppen voor Sophie, die we geadopteerd hebben na 51 kilometer, omdat de rest van haar team er de brui aan gaf. Na Thierry, onze Lonely Boot, was er nu ook Sophie, die ons tot aan de finish aan het lachen bracht.

Nu het tijd is om terug te blikken, mooie herinneringen te delen en onze voeten volledig hersteld zijn, denken we al aan een nieuwe deelname. Nogmaals bedankt aan alle deelnemers en de organisatoren: Oxfam Trailwalker is echt een natuurlijke mix van sport en engagement!”

Cécile Histas, Team Les 4 Purs 100

We zijn meer geworden dan gewoon collega’s

“Ons bedrijf Puratos nam voor de eerste keer deel aan Oxfam Trailwalker. Samen met een andere collega zag ik deze uitdaging volledig zitten, en tot onze verbazing vonden we al snel zes medestappers en een enthousiast supportersteam. Het goede doel, de sportieve uitdaging en het avontuur op zich haalden hen al snel over de streep.

Dankzij de voorbereiding hebben we elkaar echt beter leren kennen. We werken allemaal voor verschillende afdelingen en sommigen kenden elkaar niet of nauwelijks.

Maar ook de collega’s die niet mee zouden stappen werden betrokken. Iedereen deed enthousiast mee aan de activiteiten om geld in te zamelen. Ze waren nieuwsgierig en moedigden ons aan. Tijdens het evenement volgden ze ons via de website. We zijn meer geworden dan gewoon collega’s. De moeilijke momenten hebben ons dichter bij elkaar gebracht. Bij de volgende editie zijn we weer van de partij!”

Jennifer Pagand, Team Puratos

De warme Oxfam Trailwalker-sfeer zindert nog steeds na

Als “Bert ziet zijn peren” kwamen wij (Bert, Ann, Johanna en Pia) voor het eerst aan de start, maar niet onvoorbereid. Gemotiveerd hadden we de trainingskilometers afgemaald en vlotjes geld ingezameld (een goede teamnaam doet trouwens wonderen!). Dankzij de tips & tricks van Oxfam en oud-deelnemers hadden we ook al geëxperimenteerd met materiaal en wisten we hoe blaren te voorkomen en te verzorgen. 

Tijdens Oxfam Trailwalker zelf was het supergezellig verbroederen met de wandelaars die we al kenden van de Oxfam-wandeltrainingen en het trainingsweekend. Al stappend leerden we ook nieuwe, bijzonder fijne mensen kennen die zich graag inzetten voor een betere wereld.

De sleutel tot ons succes? Onze vier fantastische supporters, de prima omkadering door Oxfam (zowel logistiek als qua sfeer) en, last but not least, teamwork en al stappend genieten van de unieke ambiance.

Deze uitdaging heeft onze vriendschapsband zeker versterkt en de warme Oxfam Trailwalker-sfeer zindert nog steeds na. En ja, de drie vrouwen gaan voortaan door het leven als de “peren”!

Pia Lavrysen, Team Bert ziet zijn peren

Iedereen in hetzelfde schuitje, met één doel voor ogen

"Ook nu, twee maanden nadat we de 100 km met succes afgelegd hebben, roept de herinnering nog veel emoties op. Trainen in alle weersomstandigheden, een onvergetelijke avond om geld in te zamelen, de steun van onze vrienden en familie, maar ook van de mensen die we dankzij dit avontuur hebben leren kennen.

Met als kers op de taart natuurlijk de 100, ondanks alle kwaaltjes, blaren en vermoeidheid, gelukzalige kilometers. Wat een ongelofelijke organisatie. Vrijwilligers motiveerden ons langs het hele parcours. En dan die sfeer van samenhorigheid, binnen ons team, maar ook tussen alle teams die we onderweg ontmoetten. Iedereen in hetzelfde schuitje, met één doel voor ogen.

Ook onze supporters, die ons 26 uur en 20 minuten lang ondersteund hebben, mogen we niet vergeten. De hele nacht door kregen we berichten om ons aan te moedigen. Het is een fantastisch gevoel om je zo goed omringd te voelen. Oxfam Trailwalker is een sportief avontuur, maar nog meer een menselijk avontuur. We zijn trots op onze deelname!"

Alexandra Haesen, Team Les Psych’à Pattes