FAQ

Algemene vragen

 • Bestaat er een deelnamereglement voor Oxfam Trailwalker?

  Ja. Je kan het hier terugvinden. Neem de tijd om het (grondig) na te lezen, je vindt er een antwoord op heel wat vragen.

 • Is een commerciële actie toegestaan in het kader van Oxfam Trailwalker?

  Oxfam Trailwalker heeft samenwerkingsverbanden gesloten met enkele overheden en bedrijven die een financiële of andere bijdrage leveren aan het evenement. In ruil wordt publiciteit verzekerd en/of toegestaan.

  Een bedrijf dat niet herkend wordt als partner, is niet gemachtigd publiciteit te maken.

  Een team dat gesponsord wordt door een bedrijf, mag reclame maken via zijn deelname (T-shirt, wagen supporters, teampagina, mailing, ...). “Sampling” (uitdelen van staaltjes) is strikt beperkt tot de officiële partners van Oxfam Trailwalker.

 • Welke eigenschappen zijn belangrijk in een team?

  Iedereen kan een meerwaarde bieden aan een team. Dit kan zijn door enthousiasme, energie, organisatorisch talent, voorliefde voor kaartlezen, humor... Iedereen kan zich klaarstomen om 100 km te wandelen, maar een goede voorbereiding is een must!

 • Wie doet wat?

  Goede afspraken maken goede vrienden! Zowel de voorbereidingsfase als Oxfam Trailwalker zelf zullen veel vlotter verlopen als de taken worden verdeeld. Zo wordt best één teamlid aangesteld als contactpersoon met het Oxfam Trailwalker-team (de team captain), is er een trekker als het gaat om fondsen verzamelen en een ander om een trainingsschema uit te stippelen. Iedereen heeft talenten, het komt erop aan elkaar te (leren) kennen en aan te vullen. Zo sta je sterk als team, iets wat tijdens Oxfam Trailwalker goud waard is.

 • In welke gevallen komt de ongevallenverzekering van Oxfam Trailwalker tussenbeide?

  De ongevallenverzekering van de organisatoren komt enkel tussen indien tijdig een aangifte van ongeval werd gedaan. Onder “lichamelijk ongeval” moeten worden verstaan: een plots voorval, dat een lichamelijk letsel veroorzaakt en waarvan de oorzaak of één van de oorzaken extern is aan het organisme van het slachtoffer. Ingeval van ongeval of letsel wordt aangeraden om binnen de 48 uren (desgevallend ten bewarende titel) een ongevalsaangifte op te stellen. Formulieren zijn beschikbaar op het secretariaat ter plaatse tijdens Oxfam Trailwalker en op de hoofdzetel in Brussel.

 • Mogen we ook een team zijn van 2, 3 of 5?

  Nee, een team moet precies 4 leden tellen. Als je meer dan 4 mensen kent die willen deelnemen, probeer dan nog een team samen te stellen. Op zoek naar teamgenoten? Dan kan ons Lonely Boots-forum een handig hulpmiddel zijn.

 • Hoe verander ik de gegevens op mijn teampagina?

  Log in op je teampagina en selecteer in de oranje band wat je juist wil veranderen. Wachtwoord vergeten? Vraag dan eerst een nieuw aan.

 • Hoe ziet het terrein eruit?

  De ondergrond is zeer gevarieerd: venen, asfalt, bospaden, verharde paden...

  • doortocht langs 5 stuwdammen met prachtige panorama's
  • de wilde Warche-vallei et de Bayehon-vallei met zijn waterval van 9 meter
  • uitzicht op het 14de-eeuwse kasteel Reinhardstein
  • doortocht en prachtig uitzicht op het middelleeuwse stadje Monschau met de ruïnes van haar versterkt fort

Inschrijving

 • Wat dekt de 55€ inschrijvingsgeld per persoon?

  Met dit bedrag wordt een deel van de organisatiekosten (logistiek, medische bijstand, ...) gedekt. Oxfam Trailwalker verzekert alle deelnemers tegen lichamelijke ongevallen op het parcours, organiseert een (gratis) feestmaal voor deelnemers en biedt eten en drinken aan tijdens de tocht. Alle stappers (en supporters) kunnen tevens gebruik maken van onze campingplaats.

  Voor dit bedrag ontvang je geen fiscaal attest.

 • Wat doet Oxfam met mijn persoonlijke gegevens?

  Je e-mailadres dient om je bijkomende informatie te bezorgen, om je uit te nodigen voor een evenement (infosessie, training, ...) enz. Je gsm-nummer stelt ons in staat om je te contacteren tijdens het jaar en voor dringende mededelingen tijdens Oxfam Trailwalker. De team captain mag van ons 2 keer post verwachten: een welkomstpakket (1 maand na inschrijving) en de kaart met het parcours en meer praktische info (klaar in de zomer).

  Oxfam-Solidariteit respecteert de Wet tot Bescherming van de Privacy en communiceert geen gegevens van schenkers en sympathisanten aan derden.

 • Is er een leeftijdsgrens om deel te nemen?

  Deelnemers moeten minimum 18 jaar zijn op het moment van het evenement. Er is geen maximumgrens. De oudste deelnemer was 78 jaar. Vraag medisch advies alvorens in te schrijven of te starten. Wie deelneemt doet dat immers op eigen verantwoordelijkheid.

 • Wie kan deel uitmaken van je team?

  Iedereen! Vrienden, collega's, familie, buren, mensen uit uw sportclub, ... Enige voorwaarde is dat iedereen uit je team 18 jaar is op het moment van Oxfam Trailwalker. Je denkt ook best meteen na over wie je opneemt in je supportersteam.

 • Kan ik ook als individu deelnemen?

  Nee! Oxfam Trailwalker is een teamuitdaging, enkel teams van 4 personen kunnen deelnemen. Wie graag wil deelnemen maar geen 3 medestappers vindt, kan zich inschrijven als Lonely Boot.

 • Wat is de limietdatum om je in te schrijven voor Oxfam Trailwalker?

  De limietdatum is 31 juli.

 • Wat doet de teamleider?

  De teamleider schrijft het team in en treedt op als contactpersoon tussen Oxfam en je team.

Supporters

 • Is een supportersteam verplicht?

  Ja. Elk team moet minstens 2 supporters hebben tijdens Oxfam Trailwalker. Het is aan te raden om als stapper zo weinig mogelijk mee te nemen in je rugzak. Op de controlepunten zorgen de supporters voor eten, verse kledij, uitrusting voor ’s nachts enz. Ook de morele steun van de supporters is van onschatbare waarde.

 • Mogen onze supporters ons vergezellen tijdens het stappen?

  Nee, dit zou geen fairplay zijn. Het niet respecteren van deze regel kan aanleiding geven tot uitsluiting van het team. Supporters mogen wel meewandelen vanaf het laatste checkpoint, 6CP Ovifat tot aan de finish (17km) of vanaf de stuuwdam van Robertville tot aan de finish (13 km). Voorzie wel een chauffeur voor jullie wagen.

 • Wat doet het supportersteam?

  Supporters zijn onmisbaar. Zij wachten je op aan ieder checkpoint onderweg en zorgen voor eten, snacks, propere kleding, uitrusting voor ’s nachts… en de nodige aanmoedigingen natuurlijk.

 • Hoeveel supporters zitten er in één supportersteam?

  Wij raden minstens twee supporters per team aan. Een om te rijden, de ander om mee de weg te zoeken. Heb je voldoende ruimte in je wagen, neem dan meer supporters mee.

 • Wat voor voertuigen mogen de supporters gebruiken?

  Per supportersteam laten we slechts 1 voertuig tezelfdertijd toe op het parcours. Ieder team krijgt bij de registraties op Oxfam Trailwalker één parkeerkaart, die recht geeft op 1 parkeerplaats aan de checkpoints. 

 • Kunnen vrienden en familie komen supporteren aan de checkpoints?

  Ja, maar houd er rekening mee dat er aan de checkpoints slechts parkeerplaats is voor één wagen. Aan de start en de finish geldt deze beperking niet.

Voor het evenement

 • Wat als iemand uit uw team wegvalt tijdens de voorbereidingen?

  Dit zal een paar teams zeker overkomen (blessures, familiale omstandigheden enz). Het is best dat je daar even op voorhand over nadenkt. Misschien wil iemand van het supportersteam wel meetrainen om een wegens omstandigheden uitgevallen teamlid te vervangen. Je kan ook altijd een berichtje plaatsen op onze "Lonely Boots”-pagina. Dat zijn stappers die zich aanmelden om deel te nemen maar (nog) geen medestappers hebben gevonden.

 • Moeten teams zelf voor eten en drinken zorgen?

  Op zaterdagochtend kunnen de deelnemers genieten van een uitgebreid ontbijt en/of brunch vóór de start. Op de controlepunten voorziet de organisatie water, warme dranken, een snack of een stuk fruit. Het middagmaal moet voorzien worden door jullie supporters. Op de helft van het parcours krijg je een lekkere pasta aangeboden. Na ongeveer 80 km stappen, wordt een warme maaltijd (soep) aangeboden. Er zijn ook enkele extra waterpunten langs het parcours. Welke snack waar wordt aangeboden word je meegedeeld via de kaart (roadmap) die je in de zomer wordt toegestuurd. We raden ten stelligste aan dat de supporters deze voeding aanvullen volgens de behoeften van hun team.

 • Welke kledij draag ik best om te wandelen?

  Je kledij is best licht, winddicht, ademend en moet voldoende bewegingsvrijheid toelaten. Lees meer in de rubriek "Sportieve en praktische voorbereiding"

 • Kies ik sportschoenen of wandelschoenen?

  Dat is een persoonlijke voorkeur. Ontdek tijdens het trainen wat u verkiest. Stap tijdens het evenement zeker nooit met nieuwe schoenen! En niet vergeten, de Hoge Venen kunnen zeer drassig zijn. (De juiste stapschoen)

 • Hoe kom ik naar Oxfam Trailwalker?

  BÜTCHENBACH

  • Met de auto tot de sporthal van Worriken (Bütchenbach). Heb je plaats in je auto of zoek je een lift naar Bütchenbach, probeer te carpoolen.
  • Met de trein naar Eupen en daarna met de bus tot aan de halte "Bütchenbach Kreuzung" (lijn 394). Vanaf de bushalte is het nog 15 min stappen naar de sporthal van Worriken.
   Hieronder vind je de busuren.

  EUPEN:

  Met de auto tot de sporthal van Kettenis (Eupen). Heb je plaats in je auto of zoek je een lift naar Eupen, probeer te carpoolen.
  Per trein tot het station van Eupen, dat zich op 1,7 km van de sporthal bevindt. De weg tot de sporthal staat aangeduid van aan het station. Bovendien zullen wagens van de organisatie pendelen tussen het station, de meest afgelegen parkings en de sporthal op vrijdagnamiddag en zondagmiddag.

  Maandag tot vrijdag - Schoolvakantie

  Zaterdag

  Zondag

Fondsenwerving

 • Moet elk team 1.500€ inzamelen?

  Ja, elk team moet minstens 1.500 euro inzamelen. Dit is een absolute voorwaarde om te mogen starten. Wij vragen dat het bedrag zichtbaar is op je teller (op je teampagina) de donderdag vóór het Oxfam Trailwalkerweekend.

  Heb je vragen of twijfels omtrent de fondsenwerving, dan helpt het Oxfam Trailwalker-secretariaat je graag op weg. Op onze website vind je ook heel wat tips om geld in te zamelen. Veel plezier!

 • Waar gaat de opbrengst van Oxfam Trailwalker heen?

  De opbrengst van Oxfam Trailwalker 2017 wordt aangewend om projecten en activiteiten van Oxfam-Solidariteit te financieren.

 • Wanneer heb ik recht op een fiscaal attest?

  Voor een schenking vanaf 40 euro per kalenderjaar wordt je automatisch een fiscaal attest opgestuurd in de maand maart of april van het volgende kalenderjaar. Met een fiscaal attest recupereer je ca. 40% van je gift via je belastingsaangifte. Fiscale attesten worden verstuurd naar personen die een gift hebben gedaan (rechtstreeks) op de rekening van Oxfam-Solidariteit, bvb via de teller op je teampagina. Het resultaat van acties of collectieve stortingen komen niet in aanmerking.

 • Een vriend heeft ons gesteund maar ziet zijn gift niet verschijnen op de teller

  Online schenkingen (via de schenkknop op uw teampagina) verschijnen onmiddellijk op de teller. Schenkingen die niet via je teampagina verlopen, worden manueel op je teller geplaatst en hiervoor moet je een aantal werkdagen rekenen.

  Wanneer een schenker een verkeerde of geen communicatie (8105 – OTW team “je teamnummer” – gift = enige juiste communicatie) heeft gebruikt, kan je ons contacteren via fundraising@oxfamsol.be (met naam, rekeningnummer, datum en bedrag van de schenking kunnen wij je verloren gift opzoeken en toekennen).

 • Wat help ik financieren met mijn gift van 16, 50, 65, 190 en... 1.500 euro?

  Hier vind je enkele voorbeelden van wat je helpt financieren met de geschonken bedragen.

Trainen

 • Zullen we genoeg tijd vinden om te trainen?

  Absoluut! Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Het is belangrijk om een trainingsprogramma samen te stellen met rustpauzes tussen lange afstanden. Het gaat er ook om van de training een leuk moment te maken. Een training in de Hoge Venen kan uitgroeien tot een heuse familie-uitstap, een wandeling kan afgesloten worden met een gezellige barbecue, een lange wandeling kan onderbroken worden door een picknick... Een nachtelijke wandeling - ook dit moet je oefenen! - is misschien niet evident, maar velen hebben het reeds gedaan, dus waarom zou je daar niet in slagen? We bieden je enkele trainingsprogramma's aan en organiseren in de lente meerdere trainingsdagen en infosessies.

 • Hoe werkt de trainingsmodule op onze teampagina?

  De trainingsmodule is gebaseerd op het trainingsschema van uw keuze (100 dagen of 200 dagen). Onze module berekent de gemiddeld getrainde afstand per teamlid.

Tijdens het evenement

 • Hoe laat begint Oxfam Trailwalker?

  Het startschot wordt gegeven zaterdag om 10 uur. Iedereen komt zondag aan voor 16 uur.

 • Moet een team samen blijven tijdens de wandeling?

  Ja! Oxfam Trailwalker is een teamuitdaging. Elk team bestaat uit 4 stappers die samen 100 km afleggen. Een team wordt (samen) gescand bij aankomst in elk controlepunt en in sommige controlepunten ook bij het verlaten van het controlepunt. De vrijwilligers scannen elke deelnemer individueel en kijken er op toe dat teams samen blijven.

 • Kunnen we slapen tijdens het evenement?

  Natuurlijk! Op het checkpoint Botrange staan veldbedjes. Sommige teams maken hier gretig gebruik van, andere kiezen ervoor de 100 km af te leggen zonder te slapen. Niet vergeten, de tijd loopt door en de tijdslimiet van 30 uur verstrijkt op zondagmiddag 16 uur, aangezien we starten om 10 op zaterdagochtend.

 • Wat als 1 of meer teamgenoten moeten opgeven tijdens het evenement?

  Mensen die om een of andere reden willen/moeten opgeven moeten zich uitschrijven in een controlepunt. Andere teamleden kunnen dan verder wandelen. Teams van 2 personen moeten zich aansluiten bij een ander team om veiligheidsredenen. Hetzelfde geldt voor stappers die nog als enige overblijven van hun team. Het deelnamereglement schrijft voor om minstens met 3 stappers samen te blijven.

 • Mag ik mijn hond meenemen op het parcours?

  Nee. Tijdens het evenement zijn er veel mensen (stappers, supporters, vrijwilligers) aanwezig op het parcours en de checkpoints. Om ieders veiligheid te waarborgen, verzoeken we je je hond thuis te laten.

 • Zijn honden toegelaten op Oxfam Trailwalker?

  Nee, honden zijn niet toegelaten in een deel van de Hoge Venen, zelfs niet aan de leiband. Bovendien zijn er tijdens het event duizenden mensen aanwezig. Om ieders veiligheid te waarborgen, vragen we je je hond thuis te laten.

 • Hoe laat is de registratie, en hoe laat moet ik er zijn?

  De registraties zijn voorzien op zaterdagochtend tussen 6 uur en 9.30 uur, maar zijn ook al mogelijk op vrijdag, aan de vooravond van Oxfam Trailwalker, tussen 18.00 uur en 22.00 uur.

  Opgelet, je team moet bij de registratie voltallig aanwezig zijn.

 • Waar slapen tijdens Oxfam Trailwalker 2017?

  Op de vooravond van de tocht kan iedereen (stappers, supporters en vrijwilligers) terecht op de gratis Oxfam Trailwalker-camping in Kettenis (Eupen).

  Je kan ook aan de finish overnachten. Reserveer hiervoor een kamer in Worriken. Voor andere opties verwijzen we je graag door naar de toeristische dienst van de stad Eupen, van de gemeente Bütgenbach,van de Oostkantons of de jeugdherbergen van Eupen en Malmédy.