Waarvoor dient het geld dat jullie inzamelen?

Oxfam Trailwalker is een bijzondere sportieve uitdaging, maar het is ook en vooral een solidariteits- en liefdadigheidsevenement. Door u in te schrijven, engageert u zich om minimaal €1.750 op te halen om de projecten van Oxfam te ondersteunen. Op deze manier draagt u bij tot een betere levenskwaliteit voor miljoenen mensen over de hele wereld.

Armoede en ongelijkheid bestrijden

Oxfam Belgium maakt deel uit van de internationale confederatie Oxfam en bestaat al 60 jaar. Onze missie: armoede en ongelijkheid bestrijden. Oxfam is actief in 65 landen, waar we samenwerken met 3.500 lokale partners.  

Samen verbeteren we het leven van miljoenen mannen en vrouwen. En dat gaat van klimaatrechtvaardigheid, gendergelijkheid, plattelandslandbouw tot werknemersrechten en toegang tot water, voedsel en gezondheid.  

We redden ook levens en beschermen bevolkingsgroepen in crisissituaties: hongersnoden, epidemieën, overstromingen... In 2020 hebben we meer dan 15 miljoen mensen geholpen in de context van de coronaviruspandemie.

Dit alles wordt met name mogelijk gemaakt dankzij de steun van het publiek. Hier zijn enkele voorbeelden van Oxfam-projecten die uw deelname aan Oxfam Trailwalker kan helpen ondersteunen:

Ondersteuning van de rechten van werknemers en gendergelijkheid in Laos

Een kleine groep Oxfam-donateurs reisde naar Laos om ter plaatse meer te leren over de projecten van Oxfam in het Zuidoost-Aziatische land. Ontdek hieronder de video van hun reis.

Oxfam Belgium is bijzonder actief in dit land, waar we projecten ondersteunen rond de verdediging van de rechten van werknemers, gendergelijkheid, sociale bescherming en hulp aan mensen met hiv/aids.

Afrikaanse vrouwen helpen hun micro-ondernemingen te starten

Een kwart van de vrouwen van de werkende leeftijd in Afrika start micro-ondernemingen. Zij zijn de meest ondernemende groep ter wereld! Maar om hun drooom waar te maken, wacht hen een echt hindernissenparcours.  

Oxfam-partners helpen hen op weg. Zoals Addise, een honingproducente in Ethiopië; en Henriette, hoofd van een coöperatie die sheabuttercosmetica produceert in Burkina Faso. Bekijk hier hun verhaal.

"Toen Oxfam in mijn stad een ondernemerschapsproject startte, greep ik meteen mijn kans. Voorheen had ik zelf geen inkomen. Dankzij de verkoop van honing kon ik mijn eigen bankrekening openen", aldus Addise, ondernemer.

Klimaatcrisis: toegang tot water in Pakistan bevorderen

Het zijn de mensen in arme landen die de hoogste prijs betalen voor de klimaatcrisis, ook al zijn zij daar het minst verantwoordelijk voor.  Zoals in Pakistan, waar de klimaatcrisis waterschaarste veroorzaakt en honger, armoede en ongelijkheid verergert.  

Oxfam is sinds 2002 aanwezig in Pakistan. Via onze lokale partners ondersteunen we vrouwen in hun emancipatie, zodat ze woordvoerders worden van hun gemeenschap tegenover gewetenloze landeigenaren die zichzelf watervoorraden toeëigenen. Vrouwen zoals Sara Solangi, die met een Oxfam-partner een leiderschapstraining volgde. Ontdek haar gevecht.

"Het water bereikt ons niet meer, omdat de landeigenaren stroomopwaarts in de rivier dammen hebben gebouwd. Het doodt onze gewassen en ons vee. We hebben deze praktijken aan de kaak gesteld, omdat dit water ook van ons is." Sara Solangi, Pakistan.

Ontdek andere projecten

Hoe worden uw donaties gebruikt?

Geld inzamelen voor Oxfam Trailwalker kost veel energie en tijd. U bent 100% geëngageerd voor Oxfam en in ruil daarvoor zetten we ons in voor volledige transparantie over hoe dit geld wordt gebruikt. Houd er rekening mee dat bijna 70% van uw fondsenwerving rechtstreeks wordt gebruikt om projecten en humanitaire hulp te ondersteunen.

Meer volledige informatie over onze rekeningen en projecten vindt u in ons jaarverslag.